Bankfokus Nr 4, 2017

BANKMÖTET 2017: ”Dynamiska marknader växer med nya aktörer”

Efter Charlotta Warks anförande om hur digitialiseringen ändrar spelplanen fångades tråden upp av eftermiddagens panel.

Moderatorn Klas Eklund med paneldeltagarna Lena Apler, grundare och ordförande i Collector Bank samt ordförande i den svenska fintechbranschens organisation SweFinTech, Jeanette Jäger, vd på Bankgirot, Gunnar Hökmark, EU-parlamentariker, Johan Torgeby, vd på SEB, och Martin Noréus, biträdande generaldirektör på Finansinspektionen.

   Representanter från branschen var: Lena Apler, grundare och ordförande i Collector Bank samt ordförande i den svenska fintechbranschens organisation SweFinTech, Jeanette Jäger, vd på Bankgirot, och Johan Torgeby, vd på SEB. Från reglerarhåll kom Martin Noréus, biträdande generaldirektör på Finansinspektionen, och Gunnar Hökmark, EU-parlamentariker.

Trots olika perspektiv var paneldeltagande överens om rätt mycket. Att fintechbolagen skulle vara ett särskilt stort hot mot bankerna verkade ingen tycka. Lena Apler, med ett ben i bank och ett i fintech, sa att hon tror på fredlig samexistens mellan aktörerna. Gunnar Hökmark, EU-parlamentariker, var inne på samma linje:

- I de flesta fall ser vi att dynamiska marknader växer när det kommer nya aktörer, sa han.

Bankerna och fintechbolagen har dessutom olika kärnuppgifter, tyckte paneldeltagarna.

- Silicon Valley-företagen (Apple etc, red) bygger på att kapitalisera data. Men det är inte det värdet av bank handlar om, utan att få underskott att möta överskott. Bankernas styrka är att kunna få in kapitalet, tack vare att det är vi som har det förtroendet, sa Johan Torgeby.

Där bankerna utmanas är utförandet av själva transaktionerna.

- Fintech kan plocka delar av värdekedjan, som Lena Apler uttryckte det.

Trots att digitaliseringen förstås grundar sig på den tekniska utvecklingen, ville flera av de medverkande tona ner teknikens betydelse.

- Viktigast är inte tekniken. Vad vi vill uppnå är att använda digitaliseringen för friktionsfria upplevelser för kunden, sa Jeanette Jäger.

- Reglerna handlar inte om teknik utan om tjänster. Regleringen av finansiella tjänster förändras inte fast kanalerna ändras, sa Martin Noréus, men öppnade ändå för viss anpassning till utvecklingen. Ett exempel var kryptovalutor; om de blir viktiga för betalningar så kan politikerna vilja reglera dem.

Angående framtiden förutspådde Jeanette Jäger gränslösa betalinfrastrukturer och att det fysiska kortet försvinner. En intressant fråga hon såg var hur kort- och kontovärldarna ska samarbeta. 

 

 

Bankfokus NR 4 • DECEMBER 2 0 1 7