Aktuellt från Bankföreningen

Kordelia friskola deltog i europeiska mästerskapet i privatekonomi

Det var Polen som vann när European Money Quiz avgjordes i Bryssel den 8 maj då 25 lag med två elever i varje tävlade i privatekonomi. Irland kom på andra plats och Tyskland på tredje. Totalt deltog över 41 000 elever från hela Europa i tävlingen.

Det svenska laget med Fanny Larsson (till vänster på bilden) och Celina Häreby och på Kordelia friskola i lyckades inte lägga beslag på topplaceringarna men är ändå väldigt nöjda med att vara svenska mästare i privatekonomi och att vara med och tävla i finalen i Bryssel, som arrangerades av den Europeiska Bankföreningen, EBF.

– Det har varit fantastiskt roligt att vara i Bryssel och tävla även om vi inte vann. Alla dar i veckan att vi skulle vilja göra om det, säger de båda entusiastiskt.

Det var Kordelia friskola Erikslund utanför Ånge som vann det svenska mästerskapet i privatekonomi, som pågick under Money Week den 12-18 mars. Under veckan tävlade skolelever från norr till söder mot varandra i klassrummen via ett online-quiz. De tio frågorna handlade om privatekonomi men även om matematik, cybersäkerhet och samhällskunskap. Alla högstadieklasser i Sverige välkomnades att vara med att tävla. I den nationella tävlingen, som arrangerades av Svenska Bankföreningen, deltog över tusen högstadieelever i hela Sverige.

– Intresset för Money Quiz har varit stort och vi har fått mycket positiv återkoppling från lärare runt om i hela landet. Det är jätteroligt och nu hoppas vi att ännu fler lärare anmäler klasser nästa år tävlingen genomförs, säger Anders Dölling, projektledare för Money Week på Bankföreningen.

Övningsquiz 
För att hjälpa eleverna att förbereda sig inför den nationella tävlingen skapades ett antal övningsquiz med frågor om privatekonomi, matematik, cybersäkerhet och samhällskunskap. Dessa övningsquiz är utformade för att hjälpa eleverna att testa men också höja sina kunskaper. Lärare kan också använda övningsquizen som ett pedagogiskt sätt att lära ut om privatekonomi och pengar. 

Till övningsquizen