Aktuellt från Bankföreningen

Europafinalen i Money Quiz avgjord i Bryssel

Det svenska laget med högstadieeleverna Hanna Berggren och Abbe Hedlund från Lejonströmsskolan i Skellefteå kom på elfte plats när European Money Quiz avgjordes i Bryssel den 7 maj. I Europafinalen deltog 28 lag med två elever i varje som tävlade i privatekonomi. Vann gjorde Slovenien, tätt följt av Nordmakedonien och på tredje plats kom Tyskland. Totalt deltog över 100 000 elever från hela Europa i tävlingen.

Bankföreningen arrangerade det svenska mästerskapet i Money Quiz, som ägde rum under Money Week den 25-31 mars. Veckan är årligt ett globalt initiativ som fokuserar på ungas kunskaper i privatekonomi. Över tusen högstadieelever från norr till söder tävlade mot varandra i klassrummen via ett online-quiz. De tio frågorna handlade om privatekonomi men även om matematik, cybersäkerhet och samhällskunskap. Alla högstadieklasser i Sverige välkomnades att vara med att tävla.

- Vi har fått mycket positiv återkoppling från lärare runt om i landet som tycker Money Quiz är ett bra sätt att väcka elevernas intresse för privatekonomi. Money Week som helhet är ett angeläget initiativ. Det finns en förväntan om att vi ska ta ett allt större eget ansvar för vår ekonomi samtidigt som finansiella produkter och tjänster blir alltmer komplexa. Det är därför viktigt att ungdomar har grundläggande privatekonomisk utbildning för att bli medvetna konsumenter och kunna fatta bra beslut om sin egen ekonomi, säger Jessie Cargill-Ek, ansvarig för konsumentfrågor på Bankföreningen.