Bankföreningens rekommendationer

Byta bank

För att underlätta för dig som vill byta bankkonto har Bankföreningen ytterligare förenklat rutinerna för att ditt bankbyte ska gå så snabbt och smidigt som möjligt. Vi har bland annat tagit fram en tydligare beskrivning på hur bankbyte går till.

Som bankkund ska du vända dig direkt till din nya bank så hjälper de dig att avsluta konton och tjänster hos din tidigare bank.

Bankföreningen har tagit fram broschyren "Bankgemensamma rutiner för bankbyte" som innehåller en steg-för-steg beskrivning av hur bankbytet går till. Här finns också en checklista som visar vilka uppgifter du behöver lämna till din nya bank. Det tar vanligtvis tre bankdagar för din gamla bank att avsluta ditt konto, under förutsättning att du har lämnat komplett information om dina tidigare konton och tjänster till din nya bank. Bankerna tar inte ut några avgifter för att hjälpa till med bankbytet.

Din nya bank hjälper också till om du till exempel vill byta fondkonton eller lägga om dina lån. Men det kan ta längre tid att genomföra än tre dagar och omfattas inte av Bankföreningens rutin.