Pressmeddelanden

Klass 9S på Berzeliusskolan i Linköping svenska mästare i privatekonomi

Klass 9S på Berzeliusskolan i Linköping vann det svenska mästerskapet i privatekonomi, som arrangerades av Svenska Bankföreningen. Bäst i klassen var Vidar Edlund och Jonah Friberg som kommer att representera Sverige i Europafinalen den 20 april.

Det svenska mästerskapet gick av stapeln den 1-26 mars då cirka 1 500 högstadieelever från hela Sverige tävlade via ett online-quiz. Frågorna handlade främst om privatekonomi men även om matematik, cybersäkerhet och samhällskunskap. Alla högstadieklasser i Sverige välkomnades att vara med och tävla om en plats i Europafinalen. Syftet med tävlingen är att fokusera på ungas kunskaper i privatekonomi.

- Alla unga måste ges samma möjligheter och förutsättningar för att kunna fatta privatekonomiska beslut. De flesta kommer under sin livstid att stå inför många och ofta svåra ekonomiska val; när de tar studielån, tar lån för att köpa hus, investerar på börsen, tecknar en försäkring och/eller planerar för pensionen etc. Det är därför viktigt att de får samma grundläggande kunskaper i privatekonomi oavsett vilken utbildning de väljer och vilken hjälp de kan få hemifrån, säger Jessie Cargill-Ek, ansvarig för konsumentfrågor på Bankföreningen.