Aktuellt från Bankföreningen

Information angående utbetalning av elstödet

Det aviserade elstödet som ska nå hushållen från slutet av februari kommer att betalas ut med hjälp av Swedbanks lön- och utbetalningssystem (SUS). För att få stödet utbetalt direkt in på sitt konto behöver man vara registrerad i Swedbanks kontoregister.

Stödet betalas ut med start i slutet av februari och för att få det utbetalt tidigt ska man registrera sitt konto senast den 13 februari 2023. Det går bra att registrera sig i kontoregistret efter det datumet men då kommer utbetalningen senare.

Man behöver inte vara eller bli kund hos Swedbank för att anmäla sitt konto i deras kontoregister. Saknas uppgifter i Swedbanks kontoregister, kan Försäkringskassan se om det finns ett bankkonto registrerat hos dem eller hos Pensionsmyndigheten och betalar elstödet dit.

Om det saknas kontouppgifter kommer elstödet senare via en utbetalningsavi. Den kan bland annat lösas in kostnadsfritt digitalt via Swedbanks hemsida.

OBS! Varken Försäkringskassan eller Swedbank mejlar eller smsar privatpersoner om utbetalningen av elstödet. Blir man kontaktad av någon som utger sig för att vara från till exempel banken och vill prata om elstödet ska man aldrig lämna ut lösenord eller koder. Logga inte heller in med säkerhetsdosa eller BankID på någon annans uppmaning.

Det är Försäkringskassan som har det huvudsakliga ansvaret för utbetalningen av elstödet, och det är först och främst de som besvarar frågor från media och allmänheten. 

  • Information om elstödet och utbetalningen, med vanliga frågor och svar finns samlat från Försäkringskassan här: forsakringskassan.se/elstod.

  • Information om Swedbanks lön- och utbetalningssystem (SUS), registrering av konto i kontoregistret, eller inlösen av utbetalningsavi finns samlat här: www.swedbank.se/kontoregister.