Money Quiz

Money Week

Den 20-26 mars genomfördes European Money Week för att uppmärksamma privatekonomisk kunskap och öka medvetenheten om pengar och privatekonomi hos unga. En av aktiviteterna är Money Quiz - en frågetävling för högstadieelever med syfte att främja kunskaperna i privatekonomi. Tävlingen genomfördes i hela Europa och Svenska Bankföreningen arrangerade det svenska mästerskapet den 1 -24 mars.
 • Så här anmäler du klassen till Money Quiz 2023!

  Anmäl klassen till Money Quiz!

  Alla elever i årskurs 7-9 är välkomna att vara med och tävla. 

   

  Tävlingen genomförs i två steg. Först det svenska mästerskapet som genomförs den 1-24 mars 2023.  

   

  Två elever från den vinnande klassen får sedan representera Sverige i Europafinalen den 15-16 maj 2023 som sker på plats i Bryssel, och arrangeras av den Europeiska Bankföreningen.

   

  Money Quiz genomförs på plattformen Kahoot med hjälp av mobiltelefon eller dator, och eleverna tävlar klassvis eller enskilt.

   

  Frågorna handlar om privatekonomi, men även om matematik, cybersäkerhet och samhällskunskap. Frågorna är på svenska i såväl det svenska mästerskapet som i Europafinalen.
  (Det förekommer ingen produkt- eller företagsreklam.)

  Tävla i klassrummet

  Allt som behöver göras är att läraren anmäler sin klass genom att e-posta följande uppgifter till:
  moneyweek@swedishbankers.se

   

  Namn:
  e-mail adress:
  Skolnamn:
  Klassnamn:
  Kommun:

   

  När uppgifterna är lämnade skickas en länk för att klassen ska kunna delta i tävlingen via Kahoot.

   

  Länken är aktiv under tävlingsperioden 1 mars-24 mars 2023. OBS! Länken får endast användas en gång, vilket innebär att varje klass endast får tävla en gång.

   

  Låt klassen tävla som grupp, i par eller individuellt. Det är upp till varje klass att bestämma vilket som är det bästa upplägget. Vinnaren är den klass som får flest korrekta svar på kortast tid. 

   

  Så här gör du

  1. Samla klassen så de kan se din (lärarens) skärm.

  2. Gå in på länken, som ni får efter det att ni har anmält klassen.

  3. Välj ”Classic”

  4. Be alla i klassen logga in på www.kahoot.it och skriva in pin-koden (som syns på lärarskärmen) i sina mobiler eller datorer

  5. Tryck på ”Start” knappen och börja tävla!

   

  Tävlingen behöver dokumenteras genom att läraren tar ett foto på det tävlingsresultat i klassen, eller om det är klassens gemensamma, som har högst poäng. 

   

  Fotot på poängen e-postas därefter till moneyweek@swedishbankers.se. Det är viktigt att det framgår vilken klass det är, skolnamn samt kontaktuppgifter till ansvarig lärare.

   

  Vad är Kahoot!?

  Money Quiz genomförs på internetplattformen Kahoot!, som är en gratis tävlingsbaserad utbildningsplattform för lärare och elever. Kahoots spelas bäst i grupp, exempelvis i ett klassrum. Deltagarna besvarar frågorna på sina egna elektroniska enheter, samtidigt som tävlingarna visas på en gemensam skärm som håller ihop lektionen. Läs mer på www.GetKahoot.com

   

 • Handledning för lärare
 • Allmänna villkor
 • Länkar till övningsquiz
 • Frågorna i Europafinalen 2022
 • Har du frågor om Money Quiz?

  Har du frågor om Money Quiz, kontakta:

  Jessie Cargill-Ek, Svenska Bankföreningen
  jessie.cargill-ek@swedishbankers.se
  Tfn: 08-453 44 04

  Lena Barkman, Svenska Bankföreningen
  lena.barkman@swedishbankers.se
  Tfn: 070-258 22 10

 • Läs mer på Europeiska Bankföreningens hemsida
 • Svenska Bankföreningens personuppgiftspolicy

Det är för sjätte året i rad som European Money Quiz arrangeras av den Europeiska Bankföreningen i Bryssel. Tävlingen lockar tusentals ungdomar från 25 länder i Europa och är ett initiativ som fokuserar på ungas kunskaper i privatekonomi. Syftet är att förbättra kunskaperna i privatekonomi men även i matematik, cybersäkerhet och samhällskunskap. 

Tävlingen genomförs i två steg. Först det svenska mästerskapet som pågick under perioden  1-24 mars 2023.  Läraren bestämmer själv tidpunkten. Två elever från den vinnande klassen får sedan representera Sverige i Europafinalen den 15-16 maj, som i år kommer att ske på plats i Bryssel. (Svenska Bankföreningen står för resa och logi). Europafinalen arrangeras av den Europeiska Bankföreningen. 

Money Quiz genomförs på plattformen Kahoot! med hjälp av mobiltelefon eller dator, och eleverna tävlar klassvis eller enskilt. Frågorna handlar om privatekonomi, men även om matematik, cybersäkerhet och samhällskunskap. (Tävlingsfrågorna är neutrala och det förekommer ingen produkt- eller företagsreklam.)

I år deltog över 1 500 högstadieelever från hela landet. Vann gjorde klass 9B på Vittra Gerdsken i Alingsås som gick vidare till Europafinalen.

Alla högstadieklasser i Sverige är välkomna att vara med att tävla.

Har du frågor, kontakta gärna oss på Bankföreningen!

European Money Week är ett årligt initiativ som fokuserar på ungas kunskaper i privatekonomi. Under vecka arrangeras hundratals olika aktiviteter av banker, bankföreningar och myndigheter i hela Europa för att öka barn och ungas kunskaper i privatekonomi. En av aktiviteterna är European Money Quiz, som syftar till att öka medvetenheten om privatekonomi hos högstadieelever. European Money Quiz arrangeras av den Europeiska Bankföreningen och för den svenska uttagningstävlingen ansvarar Svenska Bankföreningen. European Money Week sker samma vecka som OECD: s Global Money Week.