Banksäkerhet
Att använda internet för att utföra bankärenden är smidigt och säkert. Banken tillhandahåller användarvänliga och säkra lösningar för alla sina tjänster. Banker gör kontinuerliga tester och uppdateringar av sina system och utvecklar ständigt sina säkerhetslösningar för att se till att systemen har god informationssäkerhet. När du använder internet- och mobilbank så är informationsöverföringen mellan bankens system och din enhet - dator, surfplatta eller mobiltelefon - krypterad.
Men det räcker inte med att bankens system är säkra. För att den totala säkerheten ska bli god krävs det att även du som kund hjälper till och skyddar dina uppgifter och använder bankens säkerhetslösningar. Betrakta din enhet som du använder för bankaffärer som en värdehandling, värd samma omsorg och försiktighet som din plånbok, ditt pass eller dina nycklar.
Det är viktigt att du som bankkund vet hur du kan skydda dig. Kontakta gärna banken om du har frågor om säkerhet.
Här är några viktiga råd och tips för dig som bankkund:
- Använd bankens säkerhetslösningar.
- Lämna inte ifrån dig din e-legitimation, till exempel BankID, till någon annan.
- Lämna inte ut personliga uppgifter och koder via telefon, e-post eller över internet om du inte med säkerhet vet vem du har att göra med. Bedragare påstår sig ofta ringa från banken, polisen, med flera. Banken och polisen ber aldrig någon att lämna ut sina säkerhetskoder till din e-legitimation (till exempel BankID) och frågar aldrig efter dina kund- och kortuppgifter. Koderna är alltid personliga och kan aldrig användas av andra.
- Låter ett erbjudande på internet för bra för att vara sant så är det ofta så.
- Använd brandväggar och antispion- och antivirusprogram för att skydda dig. Uppdatera dem regelbundet.
- Öppna inte e-post och bifogade filer som du inte förväntat dig att få, eftersom de kan ”smitta” datorn med virus och trojaner, som i värsta fall kan leda till att ditt konto töms av bedragare.
- En bra förebyggande åtgärd är att anmäla sig till Skatteverkets e-tjänst ”Spärra obehörig adressändring”. När spärren är aktiverad godkänns bara adressändringar som görs med e-legitimation, till exempel BankID. Anmäl dig till den så minskar du risken för att någon använder dina personuppgifter för bedrägerier och identitetsstöld.
Har du råkat ut för ett bedrägeri och varit aktsam ersätter normalt banken dig för eventuella förluster.
Mobila banktjänster
Många banker erbjuder mobila banktjänster som kan användas från till exempel mobiltelefoner och surfplattor. För att kunna använda de mobila tjänsterna behövs ofta ett särskilt program i form av en så kallad app som laddas ner och installeras på den mobila enheten. I princip gäller samma råd för säkerheten som vid användning av internetbankens tjänster. Den mobila enheten har ett operativsystem som bör hållas uppdaterat och även appar ska uppdateras för att minska riskerna för att drabbas av virus och trojaner.
Vanliga bedrägerier
- Blocket – du betalar för en vara som inte finns, säljaren ”försvinner”.
- Microsoft – någon ringer och uppger sig vara från Microsoft-support och säger att din dator drabbats av virus och vill sälja en tjänst för att motverka detta.
- Bedrägeri via Facebook – Det är en typ av ”social engineering” där bedragaren använder sina sociala färdigheter för att övertyga dig om att den är någon annan och att du omgående måste agera på något sätt. I detta fall låtsas personen vara en av dina vänner på Facebook och behöver låna dina koder från din bankdosa.
- Phishing – bedragaren tar reda på bankrelaterad information via olika metoder t ex genom ett mejl med länk där du ombeds fylla i person- eller kortuppgifter
- Trojaner – bedragaren tar kontroll över din dator för att till exempel logga in i din internetbank.
- Identitetsstöld - med en stulen identitet har bedragaren tillgång till alla typer av tjänster, till exempel öppna ett nytt bankkonto, ansöka om ett lån eller få en ny säkerhetsdosa till internetbanken - tjänster som sedan kan användas för att begå ett bedrägeri.